• steki Kraków

    Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie dobrze popularne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak odpowiedniego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

    Najlepsza wołowina Kraków

       

    Zbieżność kultur
    Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Jednakże ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

    Doniosła filozofia kuchni włoskiej

    •    Dwie ideologie, jakie tworzą posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
    •    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
    •    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

    Co dogłębnie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

    •    Oprócz obfitej rozmaitości makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
    •    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
    •    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

    Kultura pożywienia – także do pokochania!
    Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub ewentualnie przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno ma prawo być podawane razem z daniem głównym.

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *