• Rynek główny restauracja

    Aby w pełni wydedukować sedno stereotypowej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierzaków dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dodać owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z niekiedy pojawiło się też i wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

    Rynek główny restauracja

    Sylwetka schematycznej kuchni polskiej
    •    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niezwykle ostrą, z wielką ilością mięsa i kasz.
    •    Faktycznie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krainami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
    •    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
    •    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz niesłychanie pikantnych sosów krajowych.

    Restaurants near Main Market Square

       

    Staropolska kuchnia – smaki i składniki
    Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest dużo typów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
    Marynaty stereotypowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni można też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *