• Restauracja przy Rynku Kraków

    Prawdziwy włoski makaron innymi słowy jaki?
    Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci oraz klienci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

    Pizzeria w Krakowie

    Włoski makaron – skąd ta popularność?
    Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako bazowe cukry, które akompaniują pożywieniom jako danie akcesoryjne – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym doskonałym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć proste bądź wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

    Krakow Restaurant

       

    Jakim sposobem zrobić taki makaron?

    •    Wszystko, czego wypada do schematycznego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
    •    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu wypada je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
    •    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

    Toteż, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i rozkoszne -o to chodzi!

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *