• prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

    Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie odpowiednio kultowe są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby później stwierdzić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak właściwego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

    kuchnia włoska Kraków

       

    Zbieżność kultur
    Kuchnia włoska ma dziś rewelacyjną tożsamość. Jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś zupełnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej legendarnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

    Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

    •    Dwie ideologie, jakie stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
    •    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
    •    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

    Co od początku do końca lubimy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

    •    Oprócz obfitej rozmaitości makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
    •    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
    •    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

    Kultura jedzenia – także do pokochania!
    Włochy są popularne ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, bo uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.

    Leave a Reply

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *